Wespen zijn vooral in augustus het meest actief. Deze maand gaan ze op zoek naar zoete lekkernijen. Het is ook de tijd waarin jonge wespen voor het eerst uitvliegen om de wereld te verkennen.

Hoe kun je wespen bestrijden?

Omdat wespen dol zijn op zoetigheid, is het slim om zoete geuren zoals parfum, siroop of fruit uit de buurt te houden. Dit trekt ze namelijk aan. Als je op een natuurlijke manier jezelf en je huisdieren wilt beschermen tegen wespen, kun je een schaaltje met kruidnagel, azijn, sinaasappel, citroen of ui in de tuin of op het balkon plaatsen. De sterke geur van deze producten houdt wespen op afstand.

Mijn hond is gestoken, wat nu?

Als je viervoeter gestoken wordt door een wesp, doe je het volgende:

Controleer op een angel

Wespen kunnen meerdere keren steken voordat ze hun angel verliezen. Controleer dus goed of je de angel in de huid van je hond kunt vinden. Verwijder deze voorzichtig met een bankpas of de achterkant van een bot mes.

Koel de huid

Net als bij mensen kan er zwelling en roodheid optreden op de plek van de steek. Je kunt dit eenvoudig verminderen door de huid te koelen met een koelelement of ijsblokje. Wikkel een theedoek om het koelelement voordat je het op de huid aanbrengt om bevriezing te voorkomen.

Observeren

Sommige honden kunnen allergisch reageren op een wespensteek, vergelijkbaar met mensen. Blijf daarom goed observeren hoe je hond reageert. De locatie van de steek kan bepalen of je naar de dierenarts moet.

Naar de dierenarts?

Als je hond gestoken is door een wesp in de bek, keel of ogen, is de kans op zwelling groot. In deze gevallen is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Als je hond een allergische reactie krijgt, kan de zwelling namelijk ademhalingsproblemen veroorzaken.

 

Contacteer ons spoedig wanneer dit het geval is!