Vlooien
Vlooien zijn kleine insecten van ongeveer 1 tot 2 mm groot. Door hun smalle vorm kunnen ze zich makkelijk tussen de haren van de vacht bewegen. Ze springen van het ene dier op het andere of zelfs op mensen en hechten zich vast aan de vacht. Door bloed te zuigen, voeden en vermenigvuldigen ze zich. Vlooien komen het hele jaar door voor; in de zomer buiten en in de winter in verwarmde huizen.
Hoe herken je een vlooienbesmetting?
Vlooien zijn snel, waardoor je ze vaak moeilijk ziet. Wat wel opvalt, zijn hun uitwerpselen: kleine, zwarte korreltjes in de vacht. Wil je controleren of het om vlooienstrontjes gaat? Leg een korreltje op een wit papiertje en voeg een druppel water toe. Als het water rood kleurt, heb je te maken met vlooienpoep.
De jeuk bij een vlooienbeet komt door het speeksel van de vlo, niet door de beet zelf. Huisdieren krabben en bijten vaak tot ze wondjes krijgen, wat infecties kan veroorzaken. Sommige dieren zijn allergisch voor vlooienspeeksel, wat kan leiden tot extreme jeuk en kale plekken. Bij jonge dieren kan een ernstige vlooienbesmetting zelfs bloedarmoede veroorzaken.
Daarnaast kunnen vlooien ook lintwormen overdragen. Huisdieren die besmette vlooien inslikken, lopen kans op lintwormen. De larven van deze wormen ontwikkelen zich in de darm van het dier. Bij een lintworminfectie vind je vaak witte, rijstkorrelachtige stukjes in de ontlasting of rond de anus. Het is dus belangrijk om bij vlooien niet alleen te behandelen tegen de vlooien zelf, maar ook te ontwormen.
Behandeling en preventie van vlooien
Er zijn vlooienpipetjes, pillen en vlooienbandjes beschikbaar. Zorg ervoor dat je geen hondenmiddelen bij katten gebruikt, omdat katten niet tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen kunnen.
- Vlooienpipetje: Breng de inhoud van het pipetje aan in de nek van je huisdier, tussen de schouders, zodat het dier de vloeistof niet kan oplikken. De werkzame stof verspreidt zich door de vetlaag onder de huid.
- Vlooienbandje: Dit bandje bevat gif dat zich langzaam verspreidt via de vetlaag onder de huid en alle vlooien op het dier doodt.
Vlooien leggen honderden eitjes in de omgeving van je huisdier, zoals in de mand, het tapijt of op de bank. Na 2 tot 4 dagen komen de eitjes uit, en binnen enkele weken ontwikkelen de larven zich tot nieuwe vlooien. Behandel daarom niet alleen je huisdier, maar ook de omgeving grondig. Reinig alle plekken waar je huisdier is geweest en gebruik een middel dat zowel vlooien als eitjes en larven doodt.
Teken
Teken zijn kleine bloedzuigende spinachtigen die vooral in de natuur voorkomen, zoals in gras of bossen. Ze klemmen zich vast aan de huid van een gastheer en zuigen bloed op, waardoor ze opzwellen. Teken kunnen het hele jaar door voorkomen, maar zijn vooral actief tussen maart en oktober.
Hoe herken je een tekenbeet?
Hoewel een tekenbeet zelf pijnloos is, kunnen teken ziektes zoals de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer 15 procent van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die deze ziekte veroorzaakt. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. Symptomen van de ziekte van Lyme bij huisdieren zijn onder andere koorts, sloomheid en gezwollen lymfeklieren.
Behandeling en preventie van teken
Controleer je huisdier na een wandeling in de natuur op teken. Gebruik een tekentang om de teek met een draaiende beweging te verwijderen. Verdovingsmiddelen zijn niet aan te raden, omdat ze de teek kunnen aanzetten om de inhoud van zijn maag in de wond te spuiten, wat het risico op infectie vergroot.
Veel vlooienmiddelen werken ook preventief tegen teken.