Ben je verzot op honden en is het eindelijk zo ver? Heb je beslist om er eentje in huis te nemen en voor de rest van zijn leven een warm en liefdevol nestje te geven? Super! Van mensen met een groot hart voor dieren worden wij alleen maar gelukkig. Moet jouw zoektocht naar een nieuwe hond nog beginnen? Breng dan zeker eens een bezoekje aan een aantal hondenasielen. Daar zitten heel wat lieve en schattige viervoeters te wachten op warm mandje in een liefdevol nest. 

Dieren met een verleden

In alle erkende dierenasielen belanden jaarlijks maar liefst 50.000 dieren. En dat is een serieuze beestenboel als je die allemaal samen zou zien. Denk daarbij niet enkel aan honden en katten, maar ook aan konijnen, vogels en andere knaagdieren. Er zijn 3 grote redenen waarom dieren in het asiel kunnen belanden. Ofwel heeft de vorige eigenaar de dieren afgestaan aan het asiel, ofwel zijn het zwerfdieren, ofwel zijn de dieren in beslag genomen

Hieruit mogen we dus zeker besluiten dat de kans groot is dat de dieren die in het asiel zitten, vaak een somber en soms traumatiserend verleden hebben gekend. Daarom is het des te belangrijker om een goed overwogen keuze te maken. Het zou heel ongelukkig zijn mocht je na een tijdje beseffen dat je toch niet voor de hond kan zorgen en dat je hem op een dag terug naar het asiel moet brengen. 

Neem je tijd

In erkende dierenasielen mag je er zeker van zijn, dat zij er zelf alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat je een hond vindt die echt bij jouw gezin past. Zij willen uiteraard ook niet dat je na de kortste keren terug aan hun deur staat met de hond. Daarom bieden zij vaak verschillende mogelijkheden aan om de hond eerst goed te leren kennen zodat je een doordachte beslissing kan maken of je dan wel of niet een klik voelt met het beestje. Zo is het bijna altijd mogelijk om eerst een aantal wandelingen te maken met de hond. We raden ten sterkste aan om dit te doen. Op die manier kan je al een beetje ontdekken of je goede maatjes kan worden met de hond. 

Breng daarnaast ook verschillende bezoeken aan het asiel. Zo kan je niet alleen de hond beter leren kennen, maar heb je ook meer tijd om de praktische zaken te regelen en indien nodig te informeren over bepaalde zaken bij het asiel zelf. 

Vragenvuur

De kans is groot, dat wanneer je geïnteresseerd bent in een hond van het asiel, de medewerkers je een aantal vragen zullen stellen. Sommige vragen kunnen zelfs zeer persoonlijk en gedetailleerd zijn zoals ‘wat is het karakter van je kinderen’. Laat deze vragen je niet zeker niet afschrikken want het is belangrijk dat deze gesteld worden. De medewerkers van het asiel kennen de honden nu eenmaal het best en weten ook als geen ander wat de ideale gezinssituatie is voor de hond in kwestie om in terecht te komen en een gelukkig leven te leiden. 

Vind je geen match in het asiel?

Geen probleem, dat kan perfect. Het is in dat geval beter om verder te zoeken naar een andere hond die je wel levenslang een warme thuis kan en wil bieden. Zo kan je bijvoorbeeld eens gaan informeren bij een fokker. Let wel op dat je niet te maken krijgt met een broodfokker. Dat zijn mensen die dieren kweken waarbij het welzijn en de gezondheid van de beestjes niet op de eerste plaats komen.

Ga niet enkel langs bij het asiel dicht bij jou in de buurt. Breng ook zeker eens een bezoekje aan een ander asiel dat je misschien nog niet kende. Op deze website vind je alle erkende dierenasielen in Vlaanderen terug en kan je zelfs zien welke dieren momenteel op zoek zijn naar een nieuwe thuis.

Heel veel succes met je zoektocht!