Halloween! Tijd om te snoepen dus! Maar niet voor je huisdier!

Los van het feit dat snoepgoed echt niet gezond is voor je huisdier, is chocolade heel erg gevaarlijk!

Waarom is chocolade giftig voor mijn hond of kat?

De stof Theobromine, die in cacao zit, is giftig. Dat is de stof die chocolade de bittere smaak geeft. Dus hoe donkerder, hoe meer Theobromine.

Honden en katten hebben moeite om Theobromine te verwerken in het lichaam. Dit kan zich gaan opstapelen. De gevoeligheid voor de stof is ook afhankelijk van het gewicht en de soort. De symptomen kunnen dus bij de ene hond al sneller zichtbaar zijn dan bij de andere.

Een klein stukje kan dus al voor grote problemen zorgen.

Honden zullen sneller een vergiftiging hebben dan katten omdat honden graag snoepen en katten minder. Kittens zijn er wel erg gevoelig voor. Let dus op als je hond een koekje eet of van tafel steelt! 

Wat zijn de verschijnselen?

De eerste verschijnselen treden meestal op binnen de 4 tot 12 uur maar soms ook later.

Je huisdier zal heel onrustig worden, veel hijgen, veel drinken, braken, diarree hebben en trillingen krijgen en zelfs epileptische aanvallen! Ook kan de lichaamstemperatuur gaan stijgen (dat ligt bij een gezond dier normaliter tussen de 38 en 39 graden).

Bij een hele zware vergiftiging krijgt je hond of kat hartritmestoornissen, waardoor hij in coma kan raken en zelfs sterven! Het is dus ten allen tijde te vermijden!

Wat kan ik doen als mijn hond of kat chocolade heeft gegeten?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Probeer zoveel mogelijk info te verschaffen zoals de hoeveelheid Theobromine (op de verpakking te lezen), hoeveel je huisdier weegt en hoe lang het geleden is.

Er bestaat geen tegengif tegen chocoladevergiftiging! Let er dus zeer goed mee op en hou het buiten bereik van je huisdier.