De herfst is voor kippen een periode van rui, flink scharrelen door het as van een vuurkorf en lekker pikken in een assortiment van insecten. Het is bovendien een seizoen waarin kippen minder eieren leggen. Hoe dit komt, leggen we in 5 redenen uit!

1.   Ruiende kippen verbruiken meer energie

Kippen die hun ruiperiode doorgaan, leggen spontaan minder eieren. De achterliggende reden hiervoor is de aanmaak van nieuwe veren dat enorm veel energie vraagt uit eiwitten en hulpbronnen. Zodra een kip haar ruiperiode eindigt, komen de eieren vanzelf terug aangezien hun energielevel terug helemaal hieraan besteed kan worden.

2.   Een verhoogd stressniveau

Ondanks stress niet enkel seizoensgebonden is, vormt het een belangrijke stimulans voor kippen om minder eieren te leggen. Stress bij kippen wordt gecreëerd door nieuwe kippen die toetreden, roofdieren in de nabijheid, hevige onweersbuien, intense drukte, onvoldoende voeding en drinken enzomeer.

3.   Kortere dagen, minder zonlicht

Om op regelmatige basis eieren te leggen, heeft een hen voldoende zonlicht nodig. Onder ‘voldoende’ verstaan we een dagelijkse portie van 14 à 16 uur zonlicht. Van zodra de herfst zijn intrede doet en de eerste winterse grillen opduiken, daalt de hoeveel zonlicht zienderogen, alsook het aantal eieren dat jouw hen legt. Zodra februari opnieuw aan de beurt is, ben je meteen een portie eieren rijker.

4.   Medische oorzaken

Natuurlijk kan bij een daling in eieren ook een medische oorzaak aan de basis liggen. Denk bijvoorbeeld aan een ei dat vast zit, een parasietenplaag of ziekte bij je kip. In deze gevallen is een afspraak met je dierenarts een absolute prioriteit zodat een juiste behandeling in gang gezet kan worden.

5.   Hoe ouder, hoe minder eieren

Tot slot dien je ook rekening te houden met de leeftijd van je kip, wanneer het gaat over de productie van eieren. Kippen leggen namelijk de meeste eieren tussen een leeftijd van één en zeven jaar. Eens die leeftijd verstreken is, merk je een daling in het aantal eieren alsook de regelmaat waarop zij eieren produceren.