Hou je van een oase van groen in je woonkamer? Dan zijn planten jouw trouwe vrienden. Alhoewel… voor sommige let je beter op als je in huis een viervoeter hebt rondlopen. Ze kunnen namelijk venijniger uit de hoek komen dan je denkt en je hond of kat vergiftigen. Op de hoogte zijn, is de boodschap!

Gevaar gespot!

Zodra de buitentemperatuur een graadje of tien zakt, ben je al snel geneigd om enkele planten binnen te halen. Logisch als je wilt dat ze deze periode overwinteren, plus het is een extra toevoeging aan je gezellige interieur. Maar net zoals jij, is ook je huisdier weleens geïntrigeerd door de schoonheid van zo een groene kanjer en op dat moment hou je beter een oogje in het zeil. Om je hierbij te helpen, plaatsen we enkele giftige planten op een rijtje:

–       De Amarylis, bevat een giftig stofje genaamd lycorine wat na inname door je hond kan leiden tot braken, diarree, tremoren en verlies van eetlust.

–       De Kerstcactus, is niet per sé heel giftig, maar kan wel de maag en het maagdarmkanaal van je hond irriteren.

–       De Narcis, het eten van deze plant kan bij je hond leiden tot een nierziekte.

–       Hulst, een prikkend plantje dat saponinen bevat. Sapo-wat? Saponinen, dat zijn zeepachtige chemicaliën die kunnen leiden tot diarree, braken en depressieve gevoelens.

–       De maretak, dé plant der planten die in teken staat van liefde. Althans, voor de mens! Voor huisdieren is dit een echte no-go, het eten van een maretak kan namelijk leiden tot een hoge hartslag, neurologische aandoeningen of ademhalingsproblemen.

–       De kerstster, een plantje waarbij geen groot gevaar geweken is, maar wat je hond toch beter vermijdt zodat hij of zij geen irritaties of braakneigingen krijgt.

–       De denneboom, beter bekend als onze geliefde kerstboom, bestaat uit naalden die voor maag- of darmklachten kunnen zorgen. Met andere woorden: voorkomen is beter dan genezen!

Denk je nu “Zijn er geen planten die niet voor ongemakken zorgen?” Natuurlijk wel, verschillende zelfs! Denk maar aan de Calathea-plant, een bananenplant, varens of een pannenkoekenplant. Eén voor één groene plantjes waar zowel jij als je viervoeter geen schrik voor hoeven te hebben!